Ambassadørerne

Ambassadørerne

Tom Kristensen og Jan Magnussen er to navne, der klinger smukt blandt racerentusiaster. Det er en stor ære for organisationen, at den ene er ­ambassadør for Copenhagen Historic Grand Prix og den anden for Race for Riget.

Copenhagen Historic Grand Prix er blevet en institution. Hvert år, den første weekend i august, lukkes der op for tusindvis af historiske hestekræfter, når nogle af verdens fineste klassiske racerbiler og veteranracerbiler drøner rundt for fuld udblæsning på Bellahøj Park i København. Sådan har det været 14 gange tidligere, og sådan bliver det også i år.

Det er ikke kun løbsledelsen, banebyggerne og de mange frivillige, der har travlt med årets grand prix. Også den danske Le Mans-stjerne Tom Kristensen arbejder for at give sit bidrag. I kraft af sin rolle som ambassadør for Copenhagen Historic Grand Prix skaber Tom Kristensen kendskab og interesse for et af verdens få rigtige byløb for historiske racerbiler og sportsvogne.

Efter en lovende periode som ung gokartkører og to Danmarksmesterskaber stod Tom K. over for den klassiske udfordring med at skaffe sponsorpenge. Det så faktisk ud til, at han ikke ville komme videre, og han var derfor godt i gang med en bankuddannelse, da han i 1991 fik et tilbud om at køre i den tyske Formel 3-serie. Den chance greb han, og da året var gået, var han tysk mester i Formel 3.

Det naturlige skridt videre i 1992 ville være Formel 3000, men igen kunne der ikke skaffes de nødvendige penge. I stedet åbnede der sig en mulighed hos Toyota i Japan. Det første år i Japan blev svært, men sæsonen sluttede af med en sejr i Formel 3-løbet forud for det Japanske F1 Grand Prix. Det slog tonen an for 1993. Efter et godt år var Tom Kristensen igen mester i Formel 3 – denne gang i Japan. Han fortsatte nogle år i Japan, inden han vendte hjem til Europa og Formel 3000.

I 1997 fik Tom med ultrakort varsel et tilbud om at køre i 24-timers løbet på Le Mans. Han sagde ja tak, sprang i bilen, en Porsche for Joest Racing, og vandt – med ny banerekord undervejs. Resten er, som man siger, historie.

Hans ni sejre i Le Mans får os næsten til at glemme, at Tom fra Hobro kan andet end at køre langdistanceløb. Standardvognsracing, den tyske DTM-serie og Formel 1. Tom har prøvet det hele, og i dag har den nu pensionerede ­racerkører indgået en langtidskontrakt med Audi som ­ambassadør. Tom Kristensen er en bærende faktor, der trækker gode venner og kolleger til Copenhagen Historic Grand Prix.

En af dem er Jan Magnussen, som i 2014 blev udnævnt til Race for Riget ambassadør. Han har deltaget i 25 Formel 1-løb, med debut den 22. oktober 1995 i Australien som afløser for en syg Mika Häkkinen. I 1996 kørte han i CART-serien i USA og Canada. I 1997-1998 havde han et fast sæde i Formel 1 hos Stewart-Ford-teamet.

Teamets grundlægger Jackie Stewart beskrev Jan Magnussen som den mest lovende kører siden Ayrton Senna, så Jans manglende succes kom bag på mange. Jan scorede ét point i sin Formel 1-karriere. Det var i hans sidste F1-løb, det canadiske GP i 1998 i Montreal. I dag er den eneste anden dansker, der har scoret point i Formel 1 hans søn, Kevin Magnussen.

Jan har været fast deltager i forskellige klasser i Le Mans 24-timers løbet hvert år siden 1999. Hans bedste resultater er sejrene i GTS-klassen i 2004 og i GT1-klassen i 2005 og 2006, alle i en Corvette med Oliver Gavin og Olivier Beretta som holdkammerater. I 2009 kunne Jan igen bestige præmiepodiets øverste trin på Le Mans, denne gang med Johnny OConnell og Antonio Garcia. Siden 2007 har Jan Magnussen været fast fabrikskører for Corvette Racing i alle løb i den amerikanske Le Mans-serie, i dag TUSC-serien. Han er flere gange kåret til den mest populære kører i serien, som han har vandt i 2008 og 2013. Samtidig har Jan vundet ikoniske racerløb som 12H of Sebring og Rolex 24H at Daytona. Også i den danske DTC-serie har Jan Magnussen været aktiv siden 202, og han har vundet mesterskabet tre gange, senest i 2012.

Jan Magnussen racerhistorik er enestående. Knægten fra Roskilde har kørt flere end 600 ­racerløb, hvoraf han har vundet knap en fjerdedel og været på podiet i knap halvdelen. En imponerende resultatliste, der skaber respekt og beundring. Godt for os andre, der nu kan nyde Jan Magnussens entusiasme ved Copenhagen Historic Grand Prix, hvor han både er deltager, men også ambassadør for velgørenhedsindslaget Race for Riget, der ubeskåret donerer alle indkørte midler til BørneUngeProgrammet på Rigshospitalet.