Historisk Formel 1 i Københavns gader

Historisk Formel 1 i Københavns gader

Til Copenhagen Historic Grand Prix den 4.-5. august får Bellahøj Park besøg af den internationale Formel 1-serie, HGPCA, der kan præsentere et startfelt på flere end 50 historiske Formel 1-racerbiler.

Historic Grand Prix Cars Association (HGPCA) er for kørere og ejere af historiske Grand Prix racerbiler. Siden 1979 har medlemmer af serien passioneret stræbt efter at bevare, og hylde de vidunderlige racerbiler helt tilbage fra 1920’ernes to-sædes racervogne, og frem til 1960’ernes cigar-formede single-sæde Grand Prix-biler.

Sidst racerbiler fra disse prægtige årtier gæstede Danmark var i 50’erne og 60’erne på Roskilde Ring, i den nye tid efter krigen, hvor interessen for biler nærmest eksploderede. Roskilde Ring opnåede hurtigt international anerkendelse og i løbet af banens levetid blev der kørt løb i mange forskellige klasser, fra standardvogne til Formel 1, og publikum valfartede til for at opleve de ikoniske Formel-biler fra blandt andre Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, ERA, BRM, Cooper, Lotus og mange flere.

Flere af ovennævnte racerbiler vil også kunne opleves til Copenhagen Historic Grand Prix. Lysten fra seriens mange internationale deltagere til at rejse til Danmark og køre med til CHGP har nemlig vist sig enormt, og derfor er klassen delt i to, henholdsvis ”Pre-1961” og ”Pre-1966”. Sidstnævnte klasse tæller flere spændende Formel-biler fra Cooper samt en rig blanding af biler fra ikoniske Lotus og Brabham. Grundlæggeren af Brabham Racing, Jack Brabham, nåede selv at vinde verdensmesterskabet i Formel 1 i 1959, 1960 og 1966. Til dato er Jack Brabham stadig den eneste i verden, som har vundet VM i Formel 1 i én af sine egne bilkonstruktioner. Det skete i 1966 i en BT19/BT20.

I Pre-1961 klassen findes skønheder fra Bugatti, Maserati og Ferrari samt et par enkelte sjældenheder som Gordini 16, Aston Martin DBR4/4 og Scarab Offenhauser. Den eventyrlige blå racer Scarab, som også kan ses på artiklens billede, er en Formel 1-racer fra 1960, hvis forhistorie er lige så fascinerende, som raceren er kostbar. Scarab F1 er den eneste Formel 1-racer med danske rødder. Raceren blev konstrueret af Lance Rewentlows, der var barn af verdens dengang måske rigeste kvinde, Barbara Hutton, og hendes danske mand, Grev Kurt Heinrich Eberhard Erdmann Georg von Haugwitz-Hardenberg-Reventlow. Lance blev født i 1936, men døde ung i en alder af blot 36 år i et flystyrt. Opvæksten som rigmandssøn var en omtumlet tilværelse hos hans smukke og ombejlede, men alkoholiserede mor, der foruden Lances far, nåede at være gift med den amerikanske skuespiller Cary Grant og den fashionable racerkører Prins Igor Troubetzkoy.

Lance var passioneret omkring motorsporten, og den nærmeste venskabskreds talte blandt store personligheder ikonet James Dean. Efter dennes tragiske dødsulykke besluttede den unge racerkører sig for at skabe sit eget racerbilsmærke med hjemsted i Californien. Den lavnæsede Scarab Formel 1 var frontmotoriseret, men da resten af feltet havde skiftet fokus til det hurtigere centermotorprincip, forblev Scarab blot en sjælden kuriositet med kun få starter på sit CV.

Se deltagerlister til HGPCA Formel 1 serien under deltagerinfo her på hjemmesiden: www.chgp.dk

Foto: Grandprixphoto