Legenden Tom K siger stop!

Alle er enige. Ingen er tvivl. Det er en æra, der er forbi, efter den ni-dobbelte Le Mans-vinder og Ambassadør for Copenhagen Historic Grand Prix, Tom Kristensen i dag annoncerede et karrierestop. Når årets sidste løb i FIA WEC-serien er kørt den 30. november i Brasilien slukker Kong Tom endegyldigt motoren og lægger styrthjelmen på hylden. I hvert fald som professionel – for vi kan både glæde og berolige de titusindvis af Tom Kristensen fans, at det danske raceres fortsætter i rollen som ambassadør for den tilbagevendende klassikerbegivenhed i København, Copenhagen Historic Grand Prix.

Den 47-årige dansker vil også fortsat være tilknyttet Audi Sport, som Tom har været en del af siden Audi begyndte med prototype racing, men chef for Audi Motorsport, Dr. Wolfgang Ullrich erkender samtidig, at det er et stort tab for teamet:

“Vi forstår hans beslutning om at holde op, mens han stadig er på toppen af sin karriere. Tom har konkurreret i FIA World Endurance Championship (WEC) som den regerende verdensmester i år og vist, at han stadig er en af verdens hurtigste og bedste kørere. Vi vil savne ham som kører, men han vil fortsætte med at støtte os med sin erfaring og personlighed. Vi er glade for, at Tom Kristensen har været og fortsat vil være en del af Audi med sit hjerte og sjæl.”

Hovedpersonen selv var i vanlig ydmyg format hurtigt til at takke sit team:
“Jeg har haft det privilegium at køre for det bedste hold og verdens sejeste bilfabrikant i 15 år,” understreger Tom Kristensen i en pressemeddelelse.
“Jeg har haft fantastiske holdkammerater og arbejdet sammen med fantastiske mennesker. Med Audi har jeg været i stand til at vinde mange titler og mange løb, samt oplevet nogle uforglemmelige, følelsesmæssige øjeblikke. Min række af sejre i Le Mans 24 timers ville ikke have været mulig uden Audi. At forlade dette team som kører er svært for mig, men dagen måtte komme på et eller andet tidspunkt. Jeg kan kun takke Audi og alle folkene bag for den gode tid jeg har haft, og ser frem til mine nye opgaver for mærket og teamet Audi Sport.”

Tom Kristensen er en stor mand – der ikke bare i sin egen sportsgren, men også mange andre steder, har gjort sig meget positivt bemærket. Et forbilledet ikke kun for kollegaer og nye racerkørere, men også for andre sportsfolk og mennesker generelt. Altid med en god dagsorden, altid klar til at hjælpe andre og altid tid til de mange fans, der trofast og loyalt har viftet med Dannebrog og hyldet ikke kun Danmarks, men en af verdens mest succesfulde racerkører og sportsstjerne nogensinde.

Kære Tom K. det har, ikke kun for denne ydmyg skribent, men for alle motorsportselskere verden rundt været en enestående oplevelse at følge din professionelle racerkarriere. Nu glæder vi os til at følge din fremtid!

Tom K’s imponerede karriere i highlight:

Leder af Audi Motorsport Dr. Wolfgang Ullrich fik danskeren til Audi i slutningen af 1999. Tom Kristensen opnåede i marts 2000 sammen med Frank Biela og Emanuele Pirro Audis første sejr i 12-timers løbet på Sebring (USA), samt mærkets første sejr i Le Mans 24 timers i juni 2000. I Audi R8 var trioen Biela / Pirro / Kristensen det første hold i historien til at vinde verdens mest berømte langdistanceløb tre gange i træk.

Med Bentley og to Audi teams fejrede Tom Kristensen fra 2003 til 2005 tre triumfer til på Le Mans, og dermed seks sejre i træk – det ikoniske langdistanceløb havde aldrig før set sådan en række af sejre. I 2008 og 2013 tog danskeren yderligere to sejre i den nye Audi R10 TDI og Audi R18 e-tron quattro. Med en track record på ni sejre i alt er Tom Kristensen dermed den mest succesfulde Le Mans kører nogensinde. Syv af disse sejre har han fejret med Audi!

I 2002 vandt Tom Kristensen den amerikanske Le Mans Series i Audi R8, og danskeren viste også sin klasse i DTM. Med ni pole positioner, fire løbssejre og 18 podiepladser var han en af de mest succesfulde og bedste kørere i Audi A4 DTM fra 2004 til 2009. Men DTM var også den serie, hvor han i begyndelsen af 2007 havde den mest alvorlige ulykke i sin karriere, der holdt ham fra at køre løb i flere uger. Tom Kristensens fremragende fysiske form gjorde det muligt for ham at gøre hurtigt comeback. Danskeren er stadig et forbillede i denne forbindelse og vil i stigende grad støtte Audi Sport på dette område i fremtiden.